Samenwerkingspartners in de school

Wij werken samen met allerlei verschillende instanties en organisaties.

Passend onderwijs

De Columbusschool maakt deel uit van Passend Onderwijs Almere (POA). Bij vragen over de mogelijkheden van een kind kunnen ouders/verzorgers het kind aanmelden bij het zorgteam van de school. Dit team, bestaande uit de intern begeleider, een jeugdarts, schoolmaatschappelijk werk en een psycholoog/orthopedagoog, bespreekt de hulpvragen van het kind.

Opleidingsschool

Wij zijn een opleidingsschool. Dit houdt in dat wij binnen onze school veel stagiaires praktijkervaring op laten doen en daarbij een nauwe samenwerking hebben met de PABO Almere. Onze schoolopleider begeleidt en coördineert alle trajecten.

Meer informatie en eventueel aanmelden als stagiare doe je hier.

 

MijnSport

Lekker Spelen op het Schoolplein

De leerlingen worden tijdens de pauze momenten begeleid door de medewerkers van MijnSport.

Lekker spelen op het schoolplein (LSOHS) is soms niet meer vanzelfsprekend. Het is meer uitzondering dan een standaardregel. Vaak weten kinderen niet meer wat ze moeten doen, ze vervelen zich, soms wordt er gepest en pesten de kinderen zelf. Daarnaast hebben ze vaak niet meer de creativiteit om zelf pleinspelletjes te bedenken, laat staan te organiseren.

Mijnsport heeft “Lekker Spelen op het Schoolplein” bedacht en ontwikkeld. De medewerkers helpen en leren de leerlingen om samen te spelen en spellen te doen.  


Almeers Kennis Centrum Talent (AKT)

Een leven lang plezier in bewegen en de (top)sport ontwikkelen: dat stimuleren we in Almere. 
Mensen die veel bewegen hebben namelijk meer energie, minder overgewicht en doen het beter op school en werk.

Als gemeente werken we daar samen met Provincie Flevoland aan via het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). 

Voor kinderen van groep 1 tot en met 8 organiseren we samen met de vakgroep gratis AKT naschoolse sportlessen: KidsXtra, SportXtra, Kids+, Gym+ en ASM Academy. Het AKT heeft nu vijf gratis naschoolse beweegprojecten, verspreid over Almere én dus ook op de Columbusschool! 

Voor meer informatie ga je naar de website van AKT Almere.

"Het doel van het AKT is het ontwikkelen en herkennen van (top)sport- en beweegtalent."

Vakleerkracht AKT

Partou

Zowel op de Nederlandhof 3 als op de Marco Poloroute 56 zit Partou peuteropvang gevestigd. ZIj bieden kinderen voor en vroegschoolse educatie aan.

JGZ - JEUGDGEZONDHEIDSZORG

Alle kinderen uit groep 2 (5- en 6-jarigen) en groep 7 (10- en 11-jarigen) van het basisonderwijs krijgen van JGZ Almere een preventief gezondheidsonderzoek (PGO) aangeboden. In dit onderzoek kijkt de jeugdverpleegkundige of het allemaal goed gaat met de groei en ontwikkeling van je kind. 

Afhankelijk van de groep wordt gekeken naar:

de groei/ontwikkeling;

het gehoor en het gezichtsvermogen;

de motoriek en de houding; 

spraak/taalontwikkeling;

het gedrag;

de opvoeding;

de weerbaarheid;

het functioneren op school.

Alle leerlingen ontvangen thuis een uitnodiging. De onderzoeken worden verricht door de jeugdverpleegkundige en vinden op school plaats of bij JGZ. 

Schoolmaatschappelijk werk

Schoolmaatschappelijk werk ondersteunt de relatie tussen kind, school en ouders/verzorgers. Ze helpen bij problemen die niet alleen op school liggen en helpen aan het wegnemen van belemmeringen voor de ontwikkeling van het kind. Dit werk is onderdeel van het zorgaanbod en toegankelijk via het zorgteam en intern begeleiders.

Veilig Thuis & Meldcode

Veilig Thuis Flevoland is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een overzichtelijk vijfstappenplan, waarin staat wat wij als professionals het beste kunnen doen als wij vermoedens hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling.

De vijf stappen:

1. In kaart brengen van signalen.

2. Collegiale consultatie en zo nodig raadplegen van Veilig Thuis Flevoland.

3. Gesprek met de client.

4. Wegen van het geweld of de kindermishandeling: inschatten risico, aard en ernst van het geweld.

5. Beslissen: hulp organiseren of melden.

Nieuw in dit afwegingskader is, dat je vermoedens van acute of structurele onveiligheid altijd meldt bij Veilig Thuis. 

Heeft u zelf te maken met huiselijk geweld?
Of weet u van huiselijk geweld of kindermishandeling in uw omgeving?

In deze gevallen kunt u bellen met Veilig Thuis Flevoland: 088222 0500. 


Leerplicht

Bijna alle kinderen in Nederland gaan als ze 4 jaar zijn naar de basisschool. Jongeren tussen de 5 en 18 jaar zijn verplicht om onderwijs te volgen, totdat ze een startkwalificatie hebben. Voor leerlingen van 5 tot 16 jaar heet dit de leerplicht, voor jongeren tussen 16 en 18 jaar de kwalificatieplicht.

Wie is leerplichtig?

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit, nieuwkomers (illegalen, asielzoekers en vreemdelingen) en kinderen die in Nederland wonen maar in het buitenland (grensstreek) naar school gaan. Een kind moet naar school vanaf de eerste schooldag van de maand die volgt op de maand waarin het vijf jaar wordt. In vrijwel alle gevallen start een leerling op de Columbusschool als hij of zij vier jaar is. In de aanloop naar de vierde verjaardag kan er een paar keer gewend worden. Het wennen gaat in overleg met de leerkracht(en).

Meer informatie vindt u in de schoolgids.

Logopedie

Praatmaat groep

Kunnen zeggen wat je zeggen wilt en begrijpen wat er gezegd wordt, is heel belangrijk voor een kind. Leren praten gaat met vallen en opstaan en is niet altijd gemakkelijk. Plezier in het praten is een belangrijke voorwaarde om het goed te leren!

Wanneer er iets mis gaat in de spraak- en/of taalontwikkeling kan dit gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van een leerling. Als ouder maakt u zich misschien zorgen, maar het kan ook zijn dat de leerkracht een zorg rondom spraak- en of taalontwikkeling van uw kind met u wil bespreken. Een doorverwijzing naar een specialist op dit gebied, de logopedist in dit geval, kan aan de orde komen.

Wij werken samen met de Praatmaat groep. Medewerkers van de Praatmaat groep zijn meerdere dagen per week werkzaam op Columbus 1 en 2 en behandelen leerlingen tijdens en na schooltijd.

RID

Kinderen met dyslexie hebben moeite met het lezen of schrijven van woorden, of met beide. Wie dyslexie heeft, is niet minder intelligent dan iemand zonder dyslexie. Alleen bij het koppelen van letters en klanken werken de hersenen anders dan bij mensen zonder dyslexie. Verder werken de hersenen hetzelfde. Eén op de tien mensen blijkt moeite te hebben met lezen en spelling, bij 4% is er sprake van dyslexie.
Op de Columbusschool werken we samen met het RID Almere.

FysioHolland

Ervaart een leerling problemen met (leren) schrijven? Heeft het moeite met rennen of lopen? Of kan hij/zij moeilijk meekomen met de gymles?

Elke dag zet uw kind nieuwe stappen en leert het weer wat meer. Opgroeien lijkt bijna vanzelfsprekend. Toch ontwikkelt niet elk kind zich even

snel. Wanneer een leerling een achterstand oploopt, kan een kinderoefentherapeut extra begeleiding geven, waarna uw kind zich zelfstandig verder kan ontwikkelen. Tijdens de behandelingen staat plezier in bewegen altijd op de voorgrond. Binnen de Columbusschool werken we samen met FysioHolland.

Intraverte

Niet bij alle kinderen gaat de ontwikkeling rondom gedrag vanzelf. Wij zijn daarom een samenwerking gestart met Intraverte. Zij zijn er voor de extra ondersteuning voor leerlingen die problemen ondervinden met hun gedrag. Bijvoorbeeld voor kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben, zich niet goed kunnen concentreren in de klas, moeite hebben met een scheiding of soms heel boos kunnen worden en eigenlijk niet goed weten hoe ze daarmee om kunnen gaan. Maar ook wanneer motorische vaardigheden achterblijven zoals schrijven, fietsen, klimmen en rennen. Wij helpen kinderen door aan te sluiten op de eigen ontwikkeling van een kind; dus via spel en beweging! Een begeleidingstraject binnen Intraverte bestaat meestal uit twee onderdelen die elkaar aanvullen:

  • (Kinder)oefentherapie
  • Psychomotorische therapie

Inspectie van het onderwijs

De basisschoolperiode is een heel belangrijke en bepalende periode in het leven van een kind. Omdat we met elkaar vinden dat alle kinderen recht hebben op goed onderwijs, heeft de overheid de taak de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en te stimuleren.

In januari 2020 is er een thema onderzoek 'Didactisch handelen' gedaan door de inspectie. De opbrengsten van dit bezoek waren goed. Tijdens de gezamenlijke terugkoppeling met een deel van ons team werd er door de inspecteurs teruggegeven dat er op de Columbusschool sprake is van een hoge taakgerichtheid en betrokkenheid. Ook was de positieve aanpak vanuit PBS door de gehele school heen goed merkbaar.

NANO

De Columbusschool heeft de afgelopen jaren een nauwe samenwerking opgebouwd met onderwijsbureau NANO. Onderwijsbureau NANO biedt gespecialiseerde ondersteuning bij alle schoolse vakken. Ook voor losse individuele trajecten maken we gebruik van de begeleiding van de medewerkers van NANO.